Pingviinitiivul

Piraatlusele on legaalne ja tasuta alternatiiv

Seoses piraatlusvastase kampaaniaga tuletab OÜ Pingviinitiivul meelde, et piraatlusele on olemas tõsised tasuta ja seaduslikud alternatiivid. Aeg oleks kinnise lähtekoodiga tarkvara kasutamisest loobuda, sest kinnine kood tähendab sõltumatu revideerimise võimaluse puudumist. Kasutada soovitame tasuta levitatavat avatud lähtekoodiga tarkvara nagu OpenOffice.org ja Firefox.

Avatud lähtekoodiga vaba tarkvara hulka kuuluvad LibreOffice (OpenOffice.org’i uuem järglane, mida täna soovitame), Firefox, Google Chrome, Thunderbird, pilditöötlusprogramm Gimp, vektorgraafika Inkscape. Asjalikku alternatiivi pakuvad ka veebipõhiseid lahendused nagu Google Apps/Docs, Google Calendar, Gmail, millele saab oma firma domeeni ka kenasti ja tasuta/väga soodsalt üle kolida.
Windowsi litsenstid tulevad tänapäeval arvutitega pea eranditult tasuta kaasa (nende eest maksab arvutitootja), kontoritarkvara asendamine OpenOffice.org või LibreOffice abil hoiab kokku vähemalt 300 eurot ühe arvutitöökoha kohta pluss iga kolme-nelja aasta tagant Microsofti poolt soovitatava uuendamise hinna. Ühilduvus MS Office toodetega on aasta-aastalt üha paranenud (DOCX/XLSX lugemine ja salvestamine, sisseehitatud PDF-failide loomise tugi). Samade failide kallal ühistöö tegemise vaieldamatu liider on aga Google Docs, kus saab tekstidokumente, arvutustabeleid ja esitlusslaide korraga vaadata ja ka samaaegselt töödelda terve töörühm. Kui suudate oma firma töökohad panna tööle vabatarkvaral, siis turvalisust lubab tõsta Windowsi asendamine Linux’i või BSD põhiste opsüsteemidega – nende puhul on kolmandate osapoolte sekkumine välistatud. Litsentsitingimused lubavad tarkvara kasutada piiramatul hulgal arvutites, vaid kasutajatoe eest tuleb maksta, nagu muide ka Microsofti tarkvara puhul. Ka Mac OS X on asjalik alternatiiv, millel on suur osa Linuxi eelistest (turvalisem arhitektuur, suurem töökindlus, väiksem pahavara hulk) ja lisaks esteetilised plussid.
Piraatlusele on tõsiseid, odavaid ja turvalisi alternatiive! Oluline on vaid ise olla avatud ja julge kasutaja ning koolituse ja kasutajatoe leiab programmidele ka!

Posted

in

by

Tags: